Μαριλενα Συνοδινου

Mock Up
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Μαριλένα Συνοδινού
Mock UpMock UpMock UpMock UpMock Up

Η Μαριλένα Συνοδινού έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκληρώνει ένα δεύτερο κύκλο σπουδών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Β’ εργαστήριο χαρακτικής. Έχει παρακολουθήσει workshops στο τμήμα in situ της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Αμβέρσας, land art στην Σκωτία,  στην AΑ (Αrchitectural Αssociation) στο Λονδίνο, καθώς και σεμινάρια στο London Print Studio στο Λονδίνο, και στην Σχολή Καλών Τεχνών του St. Ettiene, στην Γαλλία.  Στη προσωπική της δουλειά και στις συνεργασίες της ενσωματώνει πρακτικές από το χώρο των τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού αντικειμένου.

Μock Up 
[τεχνικός όρος]  η σε κλίμακα 1:1 μακέτα τμήματος ή ολόκληρου σχεδίου. Αν κριθεί ικανοποιητικό, το σχέδιο προχωρά στην παραγωγή.

Η Διπλάρειος σχολής τεχνικών επαγγελμάτων, ιδρύθηκε με σκοπό να εκπαιδεύσει νέους στο σχέδιο και τις τέχνες και να συντελέσει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής. Το 1932 που ανεγείρεται,  θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει,  τηρουμένων των αναλογιών, την ελληνική εκδοχή του Bauhaus, του ‘οίκου δόμησης’. Της σχολής που λειτούργησε σε τρεις διαφορετικές πόλεις- ΒαΪμάρη, Ντεσσάου και Βερολίνο. Μιας σχολής που, μέσα από τη χρήση του ορθολογισμού, διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα.  Έπαψε να λειτουργεί, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ. Η αισθητική της προσέγγιση και πολυσυλλεκτικότητα δεν άρμοζε με αυτήν του μεγαλόπνοου κλασσικιστικού οράματος του ναζισμού. Γύρω από τη λέξη ‘κτίριο’ στήνεται μια ολόκληρη διαμάχη. Κατά κάποιους,  ο τρόπος γραφής της λέξης με γιώτα είναι νέος. Αν και λανθασμένος, επικράτησε, μια και παραπέμπει άμεσα στο ρήμα ‘κτίζω’. Κατά άλλους πάλι, η λέξη γράφεται με ήτα και κατάγεται από το ‘οικητήριο’ ή το ‘ευκτήριο’, το χώρο προσευχής. Το έργο αυτό αποτελεί μια in situ εγκατάσταση, ένα κτήριο μέσα στο κτίριο.Είναι  ένας  χώρος  εφήμερης κατοίκησης- ξύλινο κιβώτιο συσκευασίας, αυτό που μεταφέρει σήμερα αγαθά και προϊόντα, ενίοτε και ανθρώπους. Αν μέχρι πρόσφατα  η έννοια της μετακίνησης/ εκτόπισης χρησιμοποιείτο για πληθυσμούς  πολύ μακριά από τη δική μας καθημερινότητα, φαίνεται να γίνεται όλο και πιο επίκαιρη και να μας αφορά περισσότερο από ποτέ.